Dietetycy zachęcają nas do częstego spożycia ryb ze względu na ich prozdrowotne właściwości. Jednak nie wszystkie ryby są równie wartościowe. Pstrąg jest pod tym względem często nie doceniany. To drapieżna ryba z gatunku łososiowatych, żyjąca dziko w słodkich wodach i lodowatych nurtach bystrych rzek. Dzięki temu ma mnóstwo dobroczynnych właściwości zdrowotnych, a przy tym jest smaczna, niedroga i łatwo dostępna.

Idealna na diecie

Po tę rybę chętnie sięgają osoby, które są na diecie. Pstrąg ma niecałe 200 kalorii w 100 gramach. Mimo, że jest niskokaloryczny, zawiera wiele substancji odżywczych i jest pożywny. Będzie świetnym zamiennikiem mięsa i urozmaici dietę.

Doskonałe źródło białka i aminokwasów

Pstrąg to skarbnica dobrej jakości aminokwasów, które mogą być bardzo przydatne w budowie tkanki mięśniowej. Z tego powodu pstrągi powinny pojawić się w nierestrykcyjnej diecie wegetariańskiej, jeśli chcesz dostarczyć pełnowartościowego białka i zachować zdrowie.

Bogactwo witamin i minerałów

 Pstrąg zawiera wiele witamin: z grupy A, B, D i E. Znajdziesz w nim masę minerałów: fosfor, magnez, selen, wapń, potas oraz żelazo. Te wszystkie wartości sprawiają, że pstrąg uchodzi za wyjątkowo zdrową rybę i ważny składnik dobrze zbilansowanej diety. Dzięki tym wartościom polecany jest osobom chorującym na niedokrwistość, nadciśnienie, stres czy depresję, a powyższe zestawy minerałów pozytywnie działają na układ nerwowy człowieka. Jedzenie pstrąga świetnie wpływa również na układ krążenia i rekomenduje się go osobom z problemami kardiologicznymi.

Cenne kwasy omega-3

Kwasy omega3 pomagają zapobiec chorobom, zachować młodość i poprawić nastrój. Narody których dieta składa się w dużej części z owoców morza oraz ryb żyją znacznie dłużej, dożywają późnej starości ciesząc się doskonałym zdrowiem i zdecydowanie rzadziej zapadają na choroby.

Niezrównany smak

Ta ryba wspaniale smakuje gdy się ją upiecze w folii ze świeżymi ziołami, ale nie oszukujmy się – kto ma na to czas? Dlatego warto sięgnąć po    pstrąga wędzonego. Klasyczny „saute” wędzony aromatycznym dymem bukowym będzie doskonałą bazą do tradycyjnych dań. Zaskakujące może być połączenie pstrąga z borowikami i pieczarkami. Można je nabyć w wygodnych opakowaniach, dzięki czemu w kilka minut wyczarujesz szybkie, smaczne i zdrowe danie.

 Doskonałe pstrągi kupisz w Fjord Ryby

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here