słodycze

Słodycze na ogół się poważną bombą kaloryczną, która oprócz nadmiaru węglowodanów dostarcza do organizmu również wiele nasyconych kwasów tłuszczowych oraz szkodliwych konserwantów. Nadmierne spożywanie słodyczy prowadzi bezpośrednio do nadwagi, otyłości, próchnicy, dyslipidemia i sprzyja rozwijaniu się wielu schorzeń sercowo-naczyniowych, jak choćby cukrzyca, nadciśnienie tętnicze, niewydolność serca i choroba niedokrwienna serca. |

Istnieją jednak słodycze niskokaloryczne, szczególnie wartościowe, gdy nie da się zwyczajnie oprzeć na słodkie rzeczy. Można wybierać słodycze niskokaloryczne i najlepsze jest to, że one rzeczywiście takie są! Nie będą one zdrowsze, ale przynajmniej łatwiej będzie się pozbyć spożywanych w ten sposób kalorii i ułatwić spalanie nadmiaru kalorii.

Jakie słodycze niskokaloryczne wybrać?

Często jest ciężko ograniczyć spożycie słodyczy, zwłaszcza gdy się jest na diecie i trzeba z nich zrezygnować. Jeśli chcesz znaleźć złoty środek, który zmniejszy zasadniczo ciężar tego, jak niekorzystny wpływ mają desery, to możesz wybrać różnego rodzaju słodycze niskokaloryczne!

słodyczeGorzka czekolada- czekolada ta zawiera około 70% kakao. Warto wiedzieć, że istnieją jeszcze inne warianty czekolady, która zawiera nawet 99% kakao. To są prawdziwe słodycze niskokaloryczne. Kaloryczność jednej kostki gorzkiej czekolady z zawartością około 70% kakao to tylko 60kcal, a w przypadku czekolady 99% – jedyne 11kcal! Jest to poważna różnica. Żeby jednak słodycze niskokaloryczne mogły obejmować czekoladę, to koniecznie nie może ona zawierać żadnych dodatków: migdałów, bakalii, orzechów etc. Taka mocno gorzka czekolada zawiera niskie ilości glukozy i ma bardzo niski indeks glikemicznym. Pod jej wpływem spada również apetyt na słodkie przysmaki, co w przypadku diety bardzo dobrze się sprawdza. Nie należy na pewno przesadzać z ilością czekolady. W ciągu dnia powinno to być od 1 do 3 kostek.

Sorbety owocowe – to zdrowsza i mniej kaloryczna alternatywa dla lodów wytworzonych z tłustego mleka i śmietany. Dwie gałki sorbetu malinowego dostarczają 131 kcal, a pomarańczowego jedynie 108 kcal. Dla przykładu, taka sama ilość lodów śmietankowych to 262 kcal.

Owocowe sorbety

Sorbety należą do najbardziej wdzięcznych deserów. Jest to jedna ze zdrowszych oraz mniej kaloryczna alternatywa dla klasycznych lodów, które powstają z bardzo niezdrowych składników: śmietany oraz mleka. Lody klasyczne zawierają duże ilości tłuszczu oraz cholesterolu – problematyczne są zwłaszcza wielonasycone kwasy tłuszczowe, w tym tłuszcze trans. Dwie kulki naturalnego, malinowego sorbetu dają nam jedynie 131 kcal, w przypadku pomarańczy jest to zasadniczo o wiele mniej. Podobna porcja śmietankowych lodów dostarcza nam nawet 260-300 kcal! Jest to więc diametralna różnica. Takie słodycze niskokaloryczne można zrobić bardzo łatwo!

Batoniki z musli

Batoniki w zależności od tego, ile ważą zawierają różne ilości kalorii. Mniej więcej jest to od 100 do 150 kcal na jeden batonik. Co istotne, batoniki musli przeznaczone dla dzieci to jeszcze bardziej słodycze niskokaloryczne, gdyż w ich wartość energetyczna wynosi maksymalnie 80kcal. Tyczy się to jednakże wyłącznie tych batoników, które nie zawierają w swoim składzie polewy. Inne batony ze sklepów, z polewą, nadzieniem mają prawie 300 kilokalorii! Jest to olbrzymia różnią. Procesy przemysłowe wiążą się, jednakże z dodatkowym zastosowaniem tłuszczów, cukrów i wypełniaczy, dlatego też rekomendowane, aby słodycze niskokaloryczne wykonywać samodzielnie. W tej sytuacji można bez większych problemów decydować o tym, co będzie w składzie i regulować precyzyjnie zawartość kalorii w słodyczach!

Kisiel

Jest to kulinarny klasyk: w składzie jest tylko skrobia ziemniaczana, owoce oraz cukier. Jedna porcja kisielu daje nam około 100-150 kcal. Kisiel można przygotowywać i podawać na różne sposoby. Jest on bardzo orzeźwiający, sycący i prosty do przygotowania. Jeśli zdecydujemy się na samodzielne zrobienie cukru, to możliwe jest jeszcze skuteczniejsze ograniczenie kaloryczności, głównie poprzez wykorzystanie mniejszych ilości cukru oraz słodzików, np. stewii.

Galaretki

Można je podawać ze świeżymi owocami, z gorzką czekoladą i z minimalną ilością cukru. Patrząc na słodycze niskokaloryczne, to jest to jeden z najprostszych i najwygodniejszych sposobów ich przygotowania. Jedna, niewielka porcja galaretki dostarcza około 100kcal. Jest to więc bardzo fajna alternatywa dietetyczna. Galaretkę można przygotować samodzielnie gotując kości, kupując gotową żelatynę i wzbogacając wywar w odpowiednie składniki.

Zaprezentowane tutaj słodycze niskokaloryczne to na pewno coś o wiele zdrowszego w porównaniu do klasycznych odpowiedników. Nie można jednak traktować ich jako coś zdrowego. Istotnie, dostarczają one mniej kalorii, ale dalej zawierają cukry proste! Ograniczenie każdych słodyczy jest bardzo ważne i obejmuje to dodatkowo słodycze niskokaloryczne. Spożywanie z umiarem słodyczy na pewno dzięki alternatywom niskokalorycznym będzie o wiele prostsze i bardziej przystępne dla wszystkich zainteresowanych.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here