Dania dzielą się na różne kategorie. Pomaga to w ustaleniu tego do której grupy można zaliczyć dane danie. Jest to ważne podczas tworzenia książki kucharskiej oraz dzielenia się przepisami z innymi. Niektóre potrawy są tak skonstruowane że można je jadać zarówno na obiad jak i na kolację. Dlatego wszystko musi być uwzględnione. W Polsce są trzy główne posiłki: śniadanie, obiad oraz kolacja. Można tutaj także wliczyć deser jeśli ktoś go jada. Na każdy posiłek jest inna tradycja przygotowywania dań, dlatego może być wiele sporów co powinno się i kiedy jeść. Polacy najwięcej spożywają na obiad oraz kolację. Ponieważ jest to czas kiedy są po pracy i mogą spokojnie zasiąść do stołu. Tak również funkcjonują wszystkie lokale gastronomiczne, ponieważ o określonej porze podają śniadania, obiady czy kolacje. Tak przyjęty układ powoduje że ludzie znają na pamięć swoje obyczaje. Dlatego podział dań ułatwi całe życie kulinarne. Jadąc na zachód czy w inne rejony świata, wygląda to zupełnie inaczej i można sobie porównać z naszymi tradycjami.