Obieg powietrza wokół wkładu

Obieg powietrza wokół wkładu jest konieczny, ponieważ niewłaściwa wentylacja może spowodować przegrzanie się obudowy, a także znaczne zwiększenie temperatury powietrza wydostającego się z kratek wylotowych. W prawidłowo wentylowanym kominku temperatura ta wynosi 80 stopni Celsjusza, jeśli natomiast wentylacja nie jest właściwa, może sięgać nawet 140-150 stopni i stanowi wtedy zagrożenie dla bezpieczeństwa użytkowników. Dla należytej wentylacji wkładu kominkowego decydujące znaczenie mają pola powierzchni wlotu i wylotu powietrza konwekcyjnego. Ich wielkość jest ściśle określona przez producenta. Podając wielkość pól przekroju kratek wentylacyjnych, producenci wkładów używają pojęcia ‘efektywnego pola przekroju’. Oznacza ono rzeczywiste pole przepływu przez kratkę wentylacyjną. Prawidłowo wykonana wentylacja wkładu kominkowego gwarantuje dobry odbiór ciepła i jego równomierne rozprowadzenie, a więc ekonomiczne wykorzystanie opału. Zapobiega również przegrzaniu samego wkładu i jego uszkodzeniom.

kuchniaonline.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here