Jajko na patelni

Nic tak nie angażuje naszych mięśni do rozbudowy jak dobry trening a po nim solidna porcja białka. Każdy z nas zapewne wie, że bardzo dużo tego składnika odżywczego znajduje się w naszym ukochanym jajku. Jajko możemy przyrządzić na wiele sposobów. Może to być jajko na twardo, jajko na miękko, omlet lub jajko sadzone. Wielu twierdzi, iż najszybszą i najsmaczniejszą opcją jest jajko sadzone.

Jak zrobić jajko sadzone? Otóż przepis jest bardzo prosty. Składniki, które będziemy potrzebować to oczywiście jajko, łyżkę jakiegoś tłuszczu (może być łyżka oliwy lub, np. mała łyżeczka margaryny). Oprócz tego potrzebna nam będzie sól. Sposób wykonania jest bardzo prosty i przyjemny. Na patelnię wrzucamy przygotowany tłuszcz, czyli w naszym przypadku mała łyżeczka margaryny. Czekamy, aż margaryna pod wpływem nagrzania patelni rozpuści się. Roztopioną margarynę rozprowadzamy po całej powierzchni patelni tak, aby jajko nie przypaliło się. Następnie rozbijamy jajko, po czym wrzucamy je na ogień. W trakcie smażenia doprawiamy danie solą. Chwilę czekamy, aż jajko zacznie się ścinać. Następnie obracamy i znów doprawiamy solą. Gdy obie strony jajka będą ścięte, a żółtko nieco zgęstnieje pozostaje nam przechylic patelnię , nabrać pozostałego tłuszczu i polać nim usmażone jajko. Po wszystkich tych wymienionych wyżej czynnościach nasze jajko nadaje się do spożycia. Można dodatkowo przyrządzić smaczny sos do jajka o smaku czosnkowym. W tym celu potrzebne nam będą 3 ząbki czosnku, jogurt naturalny, pieprz, sól, oraz 3 łyżki majonezu. Sposób wykonania jest równie bardzo prosty . Przez praskę wyciskamy każdy ząbek czosnku, następnie dodajemy jogurt naturalny i majonez. Doprawiamy pieprzem i solą.

Jajko sadzone można wzbogacić w wiele innych składników.
Jednym z nich może być, np. ser żółty. Plasterki sera układamy na jajku i czekamy, aż nabiał zacznie się roztapiać. Może to również być szynka, którą wcześniej warto podsmażyć na patelni. Połączenie tych dwóch składników (szynki i sera) na naszym jajku pozwala uzyskać super kompozycję. Życzę smacznego!

www.4emotion.pl/

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułNuggetsy
Następny artykułPoczątki biegania

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here