kurkuma

Gotowanie to fajna sprawa, można wyczarować wiele ciekawych i smacznych rzeczy w kuchni. Jednak trzeba do tego przydadzą się odpowiednie umiejętności. Nawet, gdy nie mamy wielkiego talentu kulinarnego, mamy szansę przygotować ciekawe potrawy. Jednak warto mieć chociaż jakąś wiedzę. Dziś napiszemy o dwóch trochę egzotycznych przyprawach, czyli szafranie i kurkumie. Obydwie nadają niepowtarzalny, złoty kolor różnym potrawom. Ponadto, mają wiele właściwości zdrowotnych. Dlatego wiele osób ma dylemat, po którą sięgnąć. Lepiej zastosować szafran, a może bardziej przyda nam się kurkuma.

Szafran jest bardzo drogi

Warto uświadomić sobie, że szafran jest jedną z najdroższych przypraw na świecie. Zdarza się, że jego kilogram może kosztować nawet do kilku tysięcy złotych. Nic dziwnego, że w wielu kręgach uchodzi za dobro luksusowe. W końcu nie każdego stać na taki wydatek.

kurkumaCzy jest jednak warty swojej ceny?

Teraz pewnie zastanawiacie się, czy jakaś przyprawa jest warta takiej ceny. W końcu w tej kwocie możemy kupić wiele cennych rzeczy, a więc co takiego ma szafran. Główną zaletą tej przyprawy jest bardzo duży wpływ na procesy trawienne. Przede wszystkim idealnie sprawdza się podczas walki ze wzdęciami, skurczami żołądka i problemy z kwasowością. Jednak to nie są jedyne właściwości szafranu. Sprawdza się również w czasie leczenia zaburzeń snu, ale też świetnie wpływa na pamięć i pomaga w koncentracji. Ponadto, szafran doskonale wpływa na kondycję naszego najważniejszego organu, czyli serca. Ma też silne właściwości antyoksydacyjne oraz jest odpowiedzialny za obniżanie poziomu cholesterolu.

A jakie są właściwości kurkumy?

Kurkuma nie jest już tak droga, a również ma wiele korzystnych właściwości. Przede wszystkim ma działanie przeciwzapalne, antynowotworowe i antybakteryjne. Za to wszystkie dobroczynne właściwości jest odpowiedzialny jej podstawowy składnik, czyli kurkumina.

Co wiemy na temat kurkuminy?

Jak już wiemy, kurkumina to podstawowy składnik kurkumy, który odpowiada za jej najważniejsze właściwości. Przede wszystkim, warto sobie uświadomić, że kurkumina jest odpowiedzialna za wykrywanie komórek rakowych w organizmie, a także wspomaga skuteczną walkę z nimi. Myślicie, że to tylko bajki? Wcale nie, udowodnili to naukowcy teksańskiego Uniwersytetu w 2011 roku. Jednak to nie wszystkie zalety kurkuminy. Działa ona podobnie do nurofenu, czyli ma właściwości przeciwzapalne. Ponadto, kurkumina korzystnie wpływa na metabolizm, a także wspomaga pracę wątroby oraz trzustki. Obniża też poziom cholesterolu oraz przyspiesza proces gojenia się ran. Jednak trzeba pamiętać o jednej rzeczy. Kurkumina jest słabo przyswajalna, więc najlepiej dodać do niej czarnego pieprzu, który poprawi jej przyswajanie nawet o 2000%

Co zatem wybrać?

Jak widać, obydwie przyprawy mają wiele właściwości zdrowotnych, które mogą mieć dobroczynny wpływ na nasz organizm. Warto więc obydwie wprowadzić do naszej kuchni i dodawać do potraw. Jednak pamiętajmy też o zbilansowanej diety i zdrowym trybie życia.

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here