melon

Sałatka z melonem – składniki

  1. 1/3 chleba śródziemnomorskiego
  2. 150 g miąższu melona
  3. 100 g zielonego ogórka
  4. 3 łyżki świeżej bazylii
  5. 60 g sera sałatkowego (typu feta)
  6. 2 łyżki oliwy z oliwek
  7. 1 łyżka octu balsamicznego
  8. pieprz

Sałatka z melonem – przygotowanie

Chleb kroimy w kostkę, skrapiamy oliwą z oliwek i przekładamy na blaszkę do pieczenia. Wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i mieszając od czasu do czasu, pieczemy ok. 5 minut, aż grzanki zaczną się rumienić. Wyjmujemy blachę z piekarnika. Miąższ melona oraz obranego ogórka kroimy w kostkę. Przekładamy do miski, dodajemy pokruszony ser sałatkowy oraz grzanki z chleba. Oliwę z oliwek mieszamy z octem balsamicznym i gotowym sosem skrapiamy sałatkę. Przyprawiamy pieprzem oraz posiekaną bazylią.

Melon – wartości odżywcze

Melon to w 90% woda. Zawiera także węglowodany (glukoza, fruktoza, sacharoza), dlatego większość jego odmian nie jest polecana osobom z wysokim poziomem glukozy we krwi. Wspomniany wcześniej β-karoten wraz z witaminą E decydują o właściwościach antyoksydacyjnych owocu. Melon jest owocem bogatym w różnorodne, cenne składniki m.in. witaminy: A, C, D, P, a także z grupy witamin B (B1, B2, B6). Melon posiada także ważny, w szczególności w życiu płodowym, kwas foliowy. Nie brakuje w jego soczystym miąższu taż składników mineralnych: magnez, potas, żelazo, wapń, fosfor i jod.

sałatka z melona - przepis na bombę witaminową

Melon – owoc pełny wody, potasu i beta-karotenu

Melon składa się w 90% z wody, jednak zawiera także inne składniki odżywcze. W tym owocu znajdują się duże ilości beta karotenu i potasu. Oczywiście w melonie jest też sporo cukru. Co jeszcze znajduje się w tym niewielkim owocu? Melon jest doskonałym źródłem silnego przeciwutleniacza, jakim jest witamina C oraz błonnika.

Melon działa na organizm oczyszczająco

Warto raz na jakiś czas wypić nektar z melona. Działa on przeczyszczająco i moczopędnie. Dlatego jest częstym składnikiem diet odchudzających oraz polecany jest  podczas leczenia schorzeń układu moczowego. Zalecany jest także przy bólach reumatycznych. Słodkich odmian melonów powinni unikać cukrzycy, natomiast śmiało mogą sięgać po gorzkiego melona. Podobno związki zawarte w gorzkiej odmianie melona, mogą pomóc w walce z cukrzycą typu II.

Melony w diecie odchudzającej

Kwestia tego, czy melony są dobrymi produktami w diecie odchudzającej, jest kwestią raczej sporną. Z jednej bowiem strony są owocami niskokalorycznymi, których większość objętości stanowi woda, a ponadto zawierają stymulująca spalanie tłuszczu cytrulinę, a z drugiej – okazują się mieć dużą ilość cukru oraz wysoki indeks glikemiczny (dlatego właśnie melonów nie powinni jadać cukrzycy). Produkty o wysokim IG, jak wiadomo, nie sprzyjają odchudzaniu, gdyż podwyższają poziom cukru we krwi, co stymuluję trzustkę do produkcji insuliny, która aktywizuje odkładanie się tkanki tłuszczowej w organizmie. Niemniej, zważywszy na liczne pozytywne właściwości melonów, powiedzieć można, iż, jeśli będziemy kontrolować ich ilość w codziennej diecie, nie będziemy musieli obawiać się, iż owoc ten przeszkodzi nam w zgubieniu zbędnych kilogramów – a przy okazji będziemy cieszyć się lepszym zdrowiem i samopoczuciem!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here