Czym charakteryzuje się dieta Mayra?

Jeśli twoje ciało usilnie domaga się oczyszczenia i wyzbycia się z toksyn, a uczucie zmęczenia i braku apetytu uniemożliwia Ci normalne życie, to istnieje dla Ciebie skuteczna metoda. Zmiana w nawykach żywieniowych należy do jednych z pierwszych działań, których się trzeba usilnie w tym momencie podjąć. Odpowiednia dieta Mayra, opracowana przez Dr. Mayra to terapeutyczna dieta oczyszczająca, której najważniejszym celem jest usunięcie toksyn z organizmu, oczyszczenie go oraz modyfikacja nawyków żywieniowych, ograniczając tym samym ryzyko kolejnego zatrucia i intoksykacji.

Dieta dr. Mayra – jak to wygląda?

Dieta Mayra, opracowana przez dr. Franz Mayra to specjalistyczna i limitowana czasowo dieta lecznicza, której zadaniem jest oczyszczenie ustroju, poprzez sanację jelit oraz modyfikację nawyków żywieniowych. Oczywiście nie oszukujmy się – słowa na temat toksyn, karcynogenów i ich eliminacji dietetycznej to totalne bujdy. Jednakże na potrzeby tego zestawienia można się nimi zainteresować oraz uznać jednoznacznie, iż dieta ta jest korzystna poprzez eliminację szkodliwych składników dietetycznych i ogólną poprawę stylu życia. Więc wracając do przyjętej formuły przez dr. Mayra – dieta ta ma uzdrawiać poprzez usuwanie toksyn i zapobieganie przyszłemu zatruciu.

Dla kogo jest dieta Dr. Mayra?

dieta Z całą pewnością dieta Mayra polecana jest dla osób, które mają problemy dietetyczne i metaboliczne: nadwagę, refluks żołądkowo-przełykowy i problemy z układem krążenia. Twórca twierdzi również, iż dieta mayra ma ograniczać dolegliwości wynikające z infekcji górnych dróg oddechowych, astmy. Bez wątpienia dieta Mayra wpływa pozytywnie natomiast na regulację metabolizmu, poprawę pasażu jelitowego i eliminację zaparć oraz biegunek.

Dieta dr. Mayra – jak się leczyć?

Sama w sobie dieta Mayra jest bardzo prosta. Przez cały tydzień należy spożywać potrawy bardzo ubogie w białku oraz warzywa niezakwaszające organizmu (ciekawe jakie to są). Przez początkowy okres dwóch dni jest to wyłącznie białe pieczywo oraz różnego rodzaju warzywa (zakwaszające, czy nie?). W pozostałych pięciu dniach należy znacząco podnieść podaż dietetyczną białka, do poziomów około 30g na dobę. Białko powinno pochodzić z produktów mlecznych. Ostatni posiłek powinien być poprzedzony spożyciem naparu z Valeriany (kozłka lekarskiego), którego zadaniem jest hamowanie uczucia głodu w trakcie pory nocnej. Gdy nawykowo pijesz poranną kawę albo herbatę, to nie ma potrzeby rezygnować z nich (dzięki Bogu!). Nie można absolutnie dodawać cukru!

Dieta dr. Mayra – kwestie techniczne

Technika przygotowania i obróbki jedzenia w tej diecie jest bardzo ważna. Dieta mayra wymaga od biorących udział w kuracji, aby bezwzględnie przestrzegali wszelkich zaleceń.

Rozdrabnianie warzyw

Różne gatunki warzyw wymagają odpowiedniej „obróbki”. Od tego zależy przyswajanie zawartych w nich składników. Oto jak je rozdrabniać:

na grubej tarce rozdrabniaj: cukinię, kabaczek, dynię używaj tarki o małych oczkach do: selera, marchwi, buraków, pasternaku, rzepy, kalarepy, kalafiora, rzodkwi

krój w cienkie paski: kapustę, seler naciowy, koper włoski, ogórki, cebulę

krój w grubsze paski: endywię, cykorię, szpinak, paprykę, sałatę ogrodową

krój w plastry: pomidory

nie rozdrabniaj: sałaty głowiastej, rzeżuchy

Przeróżne rodzaje i gatunki warzyw wymagają zróżnicowanego przerobienia. Od tego, jak zostaną one obrobione zależy dokładnie to, jak wyglądać będzie przyswajanie poszczególnych składników. Dieta Mayra wyraźnie wskazuje na znaczenie tychże działań. Sama technika rozdrabniania jest również bardzo istotna i należy zwrócić uwagę na pewne możliwości.

W paseczki kroimy następujące składniki: kapustę, koper włoski, seler naciowy, cebulę oraz ogórki.

W grube paski: cykorię, endywię, paprykę, sałatę, szpinak.

W plasterki kroimy tylko pomidory

Nie powinno się absolutnie rozdrabniać rzeżuchy oraz sałaty głowiastej.

Dieta mayra wydaje się pod tym względem dziwna, ale ok – ma to działać!

Dieta Mayra zwraca również uwagę na sposób jedzenia. Pieczywo powinno być powoli przeżuwane. Generalnie ujmując, zalecenia dietetyczne są nieco banalne i kuriozalne, niemniej jednak ma to wszystko gwarantować efekty. Delikatnie czerstwą bułkę należy pokroić na kromeczki. Jedną z tych kromeczek weź do ust i powoli przeżuwa, aż poczujesz delikatny, słodki smak. Oznacza to, że cukry zawarte w pieczywie zaczęły się uwalniać. W tym momencie należy spożyć łyżeczkę warzywnego soku. Dobrze jest poczekać i po minięciu odpowiedniego czasu sięgnąć po następny kawałek. Każdy kęs powinien być tak przeżuwany i popijany sokiem warzywnym. Należy jeść do momentu poczucia delikatnego uczucia sytości. Nie jest konieczne zjedzenie całej bułki. Tak działać ma dieta mayra!

Rekomendacje

Teoretycznie kuracji Mayra może poddać się osoba w każdym wieku, jest ona polecana zwłaszcza alergikom i kobietom w menopauzie. Międzynarodowe Stowarzyszenie Lekarzy Mayra poleca je osobom cierpiącym na:

Teoretyczna kuracja dr. Mayra może być poddana każda osoba, niezależnie od wieku. Jest ona zwłaszcza rekomendowana alergikom oraz kobietom w okresie menopauzy. Dieta Mayra jest stosowana przez Stowarzyszenie Lekarzy Mayra ludziom mającym problem z:

– dyskomfortem trawiennym,

– nadwagą,

– zapaleniem błony śluzowej żołądka,

– zgagą,

– zatwardzeniami nawracającymi,

– nietolerancjami pokarmowymi (oprócz laktozy)

– migrenami

– AZS

– zespołem przewlekłego zmęczenia.

 

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here