Cappuccino do śniadania

W jaki sposób tak naprawdę można scharakteryzować cappuccino? Przede wszystkim jest to nic innego, jak espresso, czyli dość mocna kawa z aromatem, która charakteryzuje się dość gęstą pianką, o orzechowo- czekoladowej barwie. Można do tego wszystkiego dodawać gałkę lodów, które są polane śmietanką. Ta śmietana potrafi zabarwić w odpowiedni sposób cały trunek. Rzadko dodaje się do tego bitą śmietaną, czy też cynamon- choć bywają i takie przypadki. Więc w jaki sposób przyrządzić te cappuccino? Musimy pokierować się odpowiednimi proporcjami. Proporcje tutaj to 1:1:1 (espresso : mleko : spienione mleko). Mleko możemy spienić, kiedy zanurzymy w garnku właściwą dyszę, bądź parownik. Dzięki temu będzie ono nie tylko gęste, lecz i bardzo delikatne, jak kremowa pianka. Cappuccino takie pije się najczęściej w trakcie śniadania, natomiast do obiadu serwowane jest zwykle espresso. Oczywiście wszystko będzie zależało jednak od naszego gustu i uznania, chyba że chcemy robić tak jak rodowici Włosi.

www.suplementyzdrowia.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here